ciśnienie w oponkach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mariopa
    Classic
    • 2006
    • 9

ciśnienie w oponkach

bardzo fajne rozwiazanie k k
  • misiek_o1
    Classic
    • 2005
    • 29

ciśnienie w oponkach

Witam.
    Właśnie wymieniłem oponki na zimowe.Podczas wymiany pracownik warsztatu zapytał jakie ciśnienie ma być w kółkach.Odpowiedziałem (zgodnie z naklejką na wlewie paliwa) zę 2.0 przód i 2.2 tył.Stwierdził, że to mało - ale "Nasz kly-ent nasz Pannnnn" :-) i napompował wg życzenia.
    Ile wg Was powinno być??Czy paramerty z naklejki są optymalne czy raczej zawierzyć doświadczeniu warsztatu??

pozdrawiam

Komentarz

• greszczyn
      Elegance
      • 2005
      • 893
      • Nissan

Jak w kazdym temacie ,zawsze będą rozbieżnosci. Fabyka podaje tak ,a fachura mówi co innego,a co innego jeszcze podaje producent jakiegoś podzespołu ..Ja sam jak spojrzałem na na to co podaje producent auta to zdębiałem .W O II np. gdy masz full zapakowany samochód ,przy kapiach 205/55 R16 przód 2,3 tył 3,1 bar-a . ( jeszcze nigdy w swoim życiu nie napompowałem opony więcej jak 2,4 , no chyba że w "góralu ")Trzeba by wozić ze sobą kompresorek :? Najlepiej było by uśrednić to co podaje producent auta z warościami sugerowanymi przez prod.opon.Dużo zależy też od samej opony i jej wymiarów , czy kulasz się po mieście na krótkich odcinkach ,czy robisz długie trasy.Twoje subiektywne odczucia, jak auto się prowadzi , też są ważne.

Producent auta zaleca takie a nie inne ciśnienie w oponach na pewno z jednego powodu :
      by auto było bezpieczne (bezpieczeństwo ,komfort , własciwa trakcja) ,by podczas normalnego użytkowania samochodu , zachowywał się tak , jak w fazie projektowania i testów, by wszystkie elementy układu zawieszenia ze sobą zgodnie pracowały i samochodem tym można się było poruszać bez stresu .

Komentarz

• neck99
        L&K
        S_OCP Member
        • 2005
        • 1326

A tak na marginesie .. Kiedyś mi schodziło powietrze z jednego koła i często dopompywałem dlatego kiedyś sprawdziłem i coś mi sie nie zgadzało i zacząłem sprawdzać i ... -> śmieszne jest to ze na kazdej stacji jak badałem ciśnienie w oponach to było inne Zapakowałem na jednej 2.0 podjechałem kawałek na drugą stacje wkładam mam 2.1 jade na inna mam 1.9 podjechałem do norauto mam 2.2 .. i komu tu ufać k
        OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
        SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• jacq
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2004
          • 195

W kwesti ciśnienia w oponkach to nasze domowe sprzęty do pompowania i pomiarów też trzeba od czasu do czasu kontrolować. Okazało się, że mój pistolecik zaniża wskazania o 0.5 atm.
          Jaki byłem wk@#$%^%y jak zmierzyłem ciśnienie w oponkach po założeniu przez ASO zimówek myśle co za palant nadmuchał 2.7.
          Upuściłem do 2.2, ale nie dał mi spokoju widok lekko sflaczałych kół. Podjechałem do znajomego na pomiar elektronicznym przyrządem z konkretnym atestem i racja była po stronie ASO. Zakupiłem więc nowy manometr za 11,90 wymieniłem w pistolecie i jest przecudnie. Wskazania znów są OK

pzdr
          OII ambientna sztuka

Komentarz

• Kmab
            Rider
            • 2005
            • 269

Zamieszczone przez jacq
            W kwesti ciśnienia w oponkach to nasze domowe sprzęty do pompowania i pomiarów też trzeba od czasu do czasu kontrolować. Okazało się, że mój pistolecik zaniża wskazania o 0.5 atm.
            pzdr
            Mój o 0.2 atm. Każdy inaczej. :?
            Obecnie na tapecie Subarak OBK 2.0D

Komentarz

• pawel20
              Classic
              • 2005
              • 6

Witam
              Facet miał w pewnym sensie rację, ponieważ zaleca się pompować opony zimowe o 0,2 bar więcej niż w przypadku letnich. Tak jest zresztą napisane i książce producenta.
              Pozdrawiam
              Octavia Combi AHF

Komentarz

• Bonus
                Ambiente
                • 2005
                • 249

trzeba by wjechać na jakomś przezroczystą powierzchnie i parzeć od dołu czy opona przylega równomiernie :wink:

Komentarz

• MZD
                  Ambiente
                  • 2004
                  • 242

Ja na zimę dałem nieco więcej... samochód się zrobił twardszy. Ale w warsztacie oponiarskim stwierdzili że będzie lepsza jazda po śniegu.
                  Octavia Kombi ASV 114KM 256Nm @ 148KM 330Nm by ALI - polecam tego tunera...

Komentarz

• Bonus
                    Ambiente
                    • 2005
                    • 249

Zamieszczone przez greszczyn
                    W O II np. gdy masz full zapakowany samochód ,przy kapciach 205/55 R16 przód 2,3 tył 3,1 bar-a .
                    a jeśli najdzie cie ochota załadować octavie jak małą ciężarówke :wink: (nawet pół tony) to i ciśnienie musi byc jak w małej ciężarówce pozdrawiam

Komentarz

• Sebastian_M26
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 1823
                      • Superb II (3T4)

Jak dla mnie opona o wyższym ciśnieniu lepiej się prowadzi.
                      Swoje letnie 195 pompuje 2,8-3,0 przód a 2,4 tył ( zwykle jeżdze pusty)
                      Zimówki 175 - 2,5/2,6 przód a 2,3/2,4
                      Wszystko na precyzyjnym manometrze.

Kiedyś na stacji benzynowej napompowałem 2,4 ( wg. ich manometru) a na moim okazało się 3,8.

Jakbym w opone dał tylko 2.0 to czuje jakbym miał 2 cm luzu na kole kierownicy
                      Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Bonus
                        Ambiente
                        • 2005
                        • 249

ja zawsze pompuje na tej samej stacji najpierw według manometru a później na czuja, patrze - jak opona sie ugina to dopompowuje jak się nie ugina to spuszczam i pilnuje żeby z jednej i z drugiej strony było tak samo napompowane :wink:

Komentarz

• futer
                          Drive
                          • 2005
                          • 60

Zamieszczone przez Bonus
                          ja zawsze pompuje na tej samej stacji najpierw według manometru a później na czuja, patrze - jak opona sie ugina to dopompowuje jak się nie ugina to spuszczam i pilnuje żeby z jednej i z drugiej strony było tak samo napompowane :wink:
                          ja rowniez pompuje na czuja. CZyli do lekkiego ugiecia oponek
                          Na letnich wychodzi mi okolo 2,4 bara
                          futer
                          1.8T
                          czysta benzyna (bez LPG)

Komentarz

• piotrek_os
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 8162
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Alufelgi oryginalne + opony 195/65/15 - na ile napompować?
                            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• djczas
                              RS
                              • 2005
                              • 9612

cerzam, masz ciśnienia na klapce wlewu paliwa jak sprawdzę to ci podam dokładnie ale było na forum

Komentarz

• -Piotr-
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 1018
                                • Octavia III (5E3)
                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Na matadorach (kombi) obecnie mam po 2.4 bara P/T, i lepiej się prowadzi niż przy niższym.
                                O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
                                KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
                                O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• Techno200
                                  Elegance
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 782
                                  • Tesla

Fajne manometry sa w makro. Kosztue to cos okolo 12-15 zl i jest polecane przez auto swiat. Wiec raczej ok. A na stacjach to maja takie shity ze szkoda gadac. Czasami na orlenach sa elektroniczne kompresory - programujesz i po,pukesz i juz
                                  Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5

Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy

Komentarz

Pracuję...